no Norwegian

Boken «De utrolige bildene»

Boka DE UTROLIGE BILDENE ble utgitt i 2013 på Kolofon forlag. Forfatter var William Hakvaag som også har bygget opp Lofoten Krigsminnemuseum gjennom et mangeårig innsamlingsarbeid. Boka består som tittelen sier av ukjente og sjeldne bilder. For det meste unike fargebilder fra krigstiden.

De Utrolige Bildene vakte så stor oppsikt når den kom ut, at den ble omtalt på dagsnytt hos NRK. VG hadde to hele sider med omtale mens Dagbladet hadde 4 sider. I tillegg ble boka omtalt i utallige aviser rundt om i Norge. En del av fotomateriale har også vært brukt i andre sammenhenger som teater- film – reportasjer – bøker – foredrag – skoleundervisning ol.  Bland de som har interesse for denne tidsepoken vakte boka stor oppmerksomhet, og vi vedlegger derfor noen bilder på nettstedet til Lofoten Krigsminnemuseum.

Børøysund ved kai i Svolvær etter Lofotraidet april 1941.
Unikt bilde av Hammerfest fra 1942. Vi ser de digre handelshusene og de store solide skøytene som gikk i nesten all slags vær. Alt ble brent høsten 1944.
Unikt bilde av Honningsvåg, trolig 1942. Legg merke til den tyske hurtiggående torpedobåten som ligger ved kai. En såkalt "Raumboot". Alt ble brent høsten 1944
Unikt fargefoto av Bergen etter den enorme eksplosjonen 20. april 1944. Vi ser at taket på Håkonshallen er blåst av... 102 norske mistet livet, men nesten 5000 ble skadet. Mange i øynene pga splinter fra glassvinduer som ble blåst inn. Det var et ammunisjon skip som eksploderte. 56 tyskere mistet også livet.
Hitler er om bord på Gneisenau og inspiserer. Bildet er tatt fra Grille og viser sammenstimlingen av mennesker. Alle vil stå nærmest mulig der Führer. Bildet viser kanontårnet på akterdekket. Gneisenau ble skadet i 1942 og kanonen ble flyttet til Norge. Og der står den fremdeles i Trøndelag på Austrått fort. Går 5 etasjer ned i berget. Kalibret var 28 cm.
Adolf Hitler skal inspisere det digre krigsskipet Gneisenau 1939 og en sjalupp settes på vannet fra Grille som var NSDAPs representasjons yacht. Hitlers yacht lå fra sommeren 1942 i Ofoten og var hovedkvarter for ubåtene i nord.
Sure tyskere kontrollerer festningsverk langs kysten i Nord. Skøyta er en norsk fiskebåt som er rekvirert med kaptein og mannskap.
Stoppested for lokalbåten i Porsangerfjorden. Damene bruker disse korte koftene med de lange armene. Den ene damen har rød lue som var forbudt. Et tegn på at hun var imot NS-styret. Også disse små plassene ble brent høsten 1944. Også kaia... Og fiskehjellene
Oppsamlingsplass for tyske fly som har havarert i Norge. Det var mangel på aluminium
Erobret russisk krigsmateriell stilles ut i Trondhjem. Slike utstillinger ble laget for å vise hvor uslåelig den tyske hæren var
En Luftwaffe kaptein poserer foran fjellet Den Sovende Dronning. Foto fra Håkvikleira utenfor Narvik
Krigens pris. Ødelagte hus og hjem. Bare pipa og grunnmuren er tilbake på dette huset på Ankenes. Framnesodden til høyre og Veggfjellet i bakgrunnen.
Sko inspeksjon høyt til fjells... Alt skulle kontrolleres. Her står soldater fra Luftwaffe i hoselesten klare for en kontroll av støvlene. Hunden tilhører offiseren
Tysk kanonstilling 10.5 cm kanon i Ofoten. Dette var en farlig motstander. Granaten hadde en voldsom utgangshastighet og var såkalt flatbaneskyts.